poniedziałek, 6 lipca 2015

Lato lato


Wreszcie nastało lato! Wakacje! Czas na odpoczynek, więc też... ciasta!
Zaczęłam w ten weekend od typowo wakacyjnego ciasta z dodatkiem owoców z ogródka. Pyszne, nie za suche, łatwe i przyjemne. I tak samo przyjemnie się je. W oryginale było z wiśniami i rabarbarem, ale ja postawiłam na truskawki, czereśnie i czarną poprzeczkę, co dało śliczny kolor, a całość wyglądała bardzo wakacyjnie.


Składniki :
240 g masła( w temperaturze pokojowej)
około 200g drobnego cukru
3 jajka
360g mąki pszennej
120g mąki ziemniaczanej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
kwaśna śmietana (200g) 12%
truskawki
czereśnie
czarna porzeczka bądź inne owoce letnie, które macie w ogródku

Miękkie masło miksujemy z cukrem, potem dodajemy jajka. Mąki z proszkiem łączymy w osobnym naczyniu, potem do jasnej masy maślanej wsypujemy na przemian ze śmietaną. Całość wykładamy na blaszkę (ja mam 40x30), dodajemy owoce i ewentualnie kruszonkę.
Pieczemy 45-60 min, do uzyskania suchego patyczka w 170ºC.
Kroimy ostudzone.
Polecam na ciepłe wakacyjne dni, najlepiej z własnymi owocami z ogródka.




oryginalny przepis : http://www.mojewypieki.com/przepis/waniliowe-ciasto-z-rabarbarem,-wisniami-i-kruszonka

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz